KAIKKI YHDISTYKSEMME KOULUTUKSET OVAT KENNELLIITON SUOSITUSTEN MUKAISESTI TOISTAISEKSI PERUTTU!

METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOE (MEJÄ)

Kokeen tarkoituksena on testata koiran kykyä jäljestää haavoittunutta riistaeläintä. Koejäljellä pyritään keinotekoisesti mallintamaan haavoittuneen riistaeläimen kulkua.

Koeluokat ovat avoin ja voittajaluokka. AVO-luokkaan voivat osallistua kaikenrotuiset rekisteröidyt koirat täytettyään yhdeksän kuukautta.

Itse suoritus tapahtuu siten, että jäljen alussa koiralle osoitetaan tehtävä, joka lopuksi päättyy kaatoon. Kaadolle koira löytää seuraamalla naudan tai hirvieläimen verellä tehtyä jälkeä. Tapahtumat lähdön ja kaadon välillä ratkaisevat koiran saamaan pistemäärään. Kaatona käytetään hirven sorkkaa. Jäljestämisaika on 45 minuuttia ja ennen jäljelle lähtöä koiran laukauksensietokykyä testataan haulikolla ampuen. 

Yhdistyksemme järjestää koemuodossa koulutusta ja valmennusta kokeisiin aikoville. Voidaankin sanoa, että ei kannata lähteä harjoittamaan koiraansa tähän lajiin ilman riittäviä pohjatietoja. Toisaalta valmennus lajiin voidaan aloittaa hyvinkin nuorena.

Kokeita järjestävät Suomen Kennelliiton jäsenyhdistykset, jotka anovat ne liitolta yleensä jo talvella ja järjestävän yhdistyksen jäsenillä on yleensä etuoikeus osallistua. Ilmoittautua voi ainoastaan Kennelliiton virallisella lomakkeella, joita saa esim. liiton sivuilta netistä.

Metsätyskoirien jäljestämiskoe on, kuten moni muukin harrastusmuoto, sosiaalinen tapahtuma, jossa saa helposti uusia ystäviä. Suurin osa koepäivästä kuluu seurusteluun ja suoritukseen valmistautumiseen. Koepaikoilla toimii yleensä kanttiini, josta saa kunnon kotiruokaa, kahvia ja muita virvokkeita ja monesti koepaikalla on myös mahdollisuus saunomiseen tai ainakin peseytymiseen. Koepäivä alkaa jo kukonlaulun aikaan ja päättyy usein illan tunteina. Jälkikokeet ja niihin harjoittelu on monen koiraharrastajan pääasiallinen vapaa-ajan harraste.

Yhdistyksemme MEJÄ-yhteyshenkilö on

Veli-Matti Bruun 040 580 5494

Itä-Hämeen Nuuskut ry järjestää vuosittain Itä-Hämeen MEJÄ-Jotos -nimisen koetapahtuman, jossa palkitaan kiertopalkinnoin vuoden paras itähämäläinen jälkikoira molemmissa luokissa. Pokaaleista voivat kilpailla myös yhdistykseemme kuulumattomat itähämäläiset koirakot, mutta myös yhdistyksemme jäsenet kotikunnasta riippumatta.

Vuonna 2020 yhdistyksemme järjestää Salpausselän Kennelpiirin piirinmestaruuskokeen Asikkalassa. Kokeeseen piiri hyväksyy kuusi vuoden aikana parhaiten menestynyttä koiraa sekä edellisvuoden voittajan.

Jos olet lajista kiinnostunut, kilauta yhteyshenkilölle.

MEJÄ-kokeisiin ilmoittaudutaan aina koelajin virallisella lomakkeella joka löytyy osoitteesta www.meja.fi.

Tule jälkiharrastukseen mukaan, saat raitista ilmaa ja samanhenkisiä kavereita!