5.3.17
Puheenjohtajan tervehdys

Kevätaurinko paistaa kauniisti ja kevät lähestyy kovaa vauhtia. Kevätkokous pidettiin menneellä viikolla ja siellä päätettiin muun muassa uudistaa yhdistyksen sääntöjä ajantasaisiksi, olivathan vanhat säännöt jo aikansa eläneet, kun alkuperäiset olivat perustamisvuodelta 1989.

Kuluva vuosi on Itä-Hämeen Nuuskuissa toiminnantäyteinen. Peruskoulutus on jo käynnistynyt aktiivisesti Kippasuolla ja kunhan lumet sulavat, siirrytään taas raviradan puolelle. Koirakoulussa teitä ja koirianne kouluttavat Kennelliiton pätevöimät koulutusohjaajat. Peruskoulutus, joka tähtää koirien yhteiskuntakelpoisuuteen, pyörii viikottain noin yhdeksän kuukautta vuodesta kevät- ja syyskaudella. Se työllistää useita kouluttajia, jottei taakka kävisi muutamille liian raskaaksi.
Olisitko sinä kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena kouluttajana peruskoulutuksessa? Itä-Hämeen Nuuskut tarjoaa toimintaan sitoutuville mahdollisuuden pätevöityä arkitottelevaisuuskoulutusohjaajaksi. Ota yhteyttä Marjoon tai Ruutiin, mikäli pesti koulutusohjaajana kiinnostaa.

Nyt maaliskuussa kokeillaan uutta koulutusmuotoa, NOMEa eli noutajien metsästyskoekoulutusta. Koulutus tapahtuu Sysmässä ja kouluttajana toimii Pasi Pöppönen Finnish Dog Handlersistä. Maaliskuulle on myös suunnitteilla luento koirien lihashuollosta peruskoulutuksen sijaan. Huhtikuussa lumet alkavat jo olla pois metsistä ja voidaan käynnistää MEJÄ eli metsästyskoirien jäljestämiskokeet ja -koulutukset. MEJÄ-kurssi toteutuu todennäköisesti Heinolassa huhtikuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, pääsiäisen ja vapun välissä. MEJÄ sopii kaikille koirille rotuun katsomatta. Itä-Hämeen Nuuskut järjestää kolme MEJÄ-koetta Sysmä-Hartola-akselilla tänä kesänä; 26.5., 2.7. ja 18.8.2017. Heinäkuussa on tarkoitus järjestää MÖLLI MEJÄ kokeissa starttaamattomille koirille. Siihen voi osallistua myös x-rotuiset koirat. Etusijalla ovat tietysti oman yhdistyksen jäsenet. MEJÄstä kiinnostuneet voivat kilauttaa MEJÄ-yhteyshenkilöille.

Toukokuussa 7.5. on Heinolan Citymarketilla perinteinen kevät-match show. Tervetuloa harjoittelemaan kesän näyttelyitä varten. Alkukesästä järjestetään tarvittaessa myös taipumuskoevalmennusta noutajien taipumuskokeeseen tähtääville koirakoille. Kesäkuun alussa peruskoulutus jää tauolle Mölli-TOKOn myötä.

Koska toimintaa on runsaasti, se vaatii paljon talkooväkeä. Mikäli sinulla on mahdollisuus kantaa kortesi kekoon talkootyöläisenä jossakin tapahtumassa, kilauta tai laita sähköpostia Nuuskuille. Yhteystiedot löytyvät täältä nettisivuilta. talkootyötä löytyy kahvinkeitosta metsässä liikkumiseen. Talkooväelle järjestetään vuosittain jotain mukavaa toimintaa kiitoksena panoksesta yhdistyksen hyväksi. Kiitos kaikille vapaaehtoisille, jotka vuosien varrella ovat mahdollistaneet Itä-Hämeen Nuuskujen toiminnan ja uusille tervetuloa mukaan!

Mirja Kalliosaari
puheenjohtaja


23.6.16

Haluatko sitoutua eläimeen, jota et koskaan opi tuntemaan täysin, joka sitoo mahdollisesti yli kymmenen vuotta elämääsi ja voi aiheuttaa tämän tuosta yllätyksiä?
Jos vastasit myönteisesti, hanki koira. Jos hetkeäkään epäilet siirrä päätöstä ja harkitse vielä!

Meillä on lapsuudestani asti ollut koiria ja nykyisessä perheessämme useitakin samanaikaisesti. Kennelnimi minulla on ollut runsaan 30 vuoden ajan ja koiria talossa kolmea rotua joista labradorinnoutajia olen vaimoni kanssa kasvattanut.

Kun olimme olleet vajaan vuoden kahden kissan kanssa ilman minkäänlaista koiraa, aloimme tottua outoon vapauteen. Kissat mahdollistivat muutaman päivän matkat. Riitti, kun jätettiin ruokaa ja riittävän suuret hiekka-astiat sekä kulkumahdollisuus sisään ja ulos. Koiran kanssa tämä ei olisi ollut mahdollista. Niille piti hankkia hoitaja tai ottaa mukaan. Kun koiria oli useita, kaikki eivät kelvanneet dogsitteriksi. Ulkomaanmatkojen ajaksi omat poikamme hoitivat koiria.

Koirattomuus alkoi kuitenkin vaivata. Metsästämistä ilman minkäänlaista koiraa on vaikea kuvitella ja lenkkeily ilman koiraa on meidän huushollissa sula mahdottomuus. Ajauduimme tilanteeseen, joka voisi ratketa vain koirahankinnalla. Monien neuvottelujen ja kompromissien jälkeen päädyimme tuttuun rotuun - petit basset griffon vendéen ja uros. Jäi kuitenkin monta kysymystä ilmaan; mistä pentu? Puhtaasti käyttölinjainenko? Miten koulutetaan? Entä käyttökokeisiin ja näyttelyihin? Tarhaan vai sisäkoiraksi jne. jne. jne...
Kuten edellistenkin petit bassettiemme kanssa, päätimme taas alkaa "harrastaa rotua" eli rodunomaisia koemuotoja. Koiranäyttelyistä tuskin pystyisimme pysymään poissa ja rotuyhdistysten paletista pitäisi valita sopivin.

Koira päätettiin hankkia kokeneelta ja menestyneeltä kasvattajalta. Kävi kuitenkin niin, että meille suunniteltu pentu ei ollutkaan oikeapurentainen, joten jouduimme odottamaan seuraavaa pentuetta. Tällä välin piti päättää loput avoimet kysymykset. Päätimme, että koiralta tullaan edellyttämään ehdotonta luoksetuloa pillillä, mutta myös käskystä. Sisällä koira ei saa tulla sohvalle tai sänkyihin ja ruokapöydästä sille ei kukaan saa antaa mitään. Makupalojen yms. antamisesta päättää vain kotiväki. Kun rotu tiedetään omapäiseksi ja rohkeaksi, käsiteltävyydestä ei tingitä missään yhteydessä.
Koska sisäsiistiksi koira oppii parhaiten vain määrätietoisella opettamisella, hyväksymme sen, että jokainen lätäkkö lattialla on itse aiheutettu ja omasta vitkuttelusta johtunut. Ei siis koiran syy. Koiraa ei voi syyttää myöskään siitä, että tuolien tai pöytien jalat ovat kaluttuja tai matoissa reikiä. Tiedämme myös, että koira yleensä herättyään tai riehuttuaan lirauttaa lätäkön. Mitä paremmin ymmärrämme itse asioita ja mitä nopeampia olemme, sitä vähemmän lätäköitä lattialle ilmestyy.

Nyt meillä on kolmatta päivää ranskalainen ajava koira petit basset griffon vendéen "Matti" kotona. Se matkusti vaimon sylissä auton etuistuimella muutaman sata kilometriä, tyhjensi vatsalaukkunsa pari kertaa sylissä olleelle huovalle ja nukkui ensimmäisen yönsä yhtäjaksoisesti ja sisäsiististi makuuhuoneen lattialle laitetulla koirapedillä. Omat pitkäksi venähtäneet aamu-unet tiesimme olevan historiaa, kun koira tulee taloon. Säntillinen elämäntapamme tulee mahdollisesti jatkumaan pitkäänkin ja jokainen lipsuminen sovituista asioista kostautuu pian. Jos kerrankin jätämme voileivän pöydän reunalle Matin ulottuviin, on se yhtä kuin opettaisimme sille pöydästä varastamista. Se oppii sen heti ja odottaa seuraavaa tilaisuutta. Tiedä sitten, onko "murphyn laki" vai mikä, mutta huonot tavat koira oppii hetkessä omistajansa ajattelemattomista virheistä.

Nyt pidämme Mattia pihalla vapaana mahdollisimman paljon, mutta tiedämme, että kun kyseessä on ajava koira, sen riistavietit heräävät tietyssä kehitysvaiheessa ja rajaton vapaus on otettava uuteen pohdintaan. Ehdoton nopea luoksetulo onkin tällaiselle rodulle suuri apu yllättävissä tilanteissa. Niitä yllättäviä tilanteitahan tulee vastaan alinomaan kaikkien koirien kanssa.

Olemme selvinneet Matin kanssa tähän asti kohtalaisen hyvin. Pari lirausta on päässyt syntymään lattiallekin ja kuten ymmärtää saattaa, tämän kirjoittaminen on kestänyt useita tunteja, kun nuori herra on vaatinut osansa keskittymisestä. Pihalle on pitänyt mennä myös sateella.

Kiva kaveri tuo Matti, mutta ei ole mukavuudenhaluisen ihmisen harrastus.

Veli-Matti Bruun


27.4.15
Pennusta yhteiskuntakelpoiseksi

Pennun kasvatus kuuliaiseksi ja yhteiskuntakelpoiseksi aikuiseksi on toisinaan meille ihmisille päänvaivaa aiheuttava tehtävä. Kas kun pennut on niin ihania ja "ymmärtämättömiä" pureskellessaan meidän kenkiä ja sohvan kulmaa. Usein kuulee ihmisten vertailevan keskenään, miten monta sohvaa niiden koirat ovat tuhonneet. Onhan se tietty saavutus sekin koiralle. Joskus kun me törmäämme todella hyvin käyttäytyvään koiraan tuolla kulkiessamme, niin ihaillen katsomme, miten hyväluonteinen koira. Totuus tästä hyväluonteisesta koirasta on, että n. 20% koiran luonteeseen vaikuttaa perimä ja n. 80% luonteessa on kasvatuksen tulosta. Aika suuri prosentti jää meille ihmisille, vai mitä? Ja nämä "hyväluonteiset" koirat tuolla liikenteessä eivät ole siellä ilman useiden tuntien työtä ja opettamista. Toki pentueissa on erityyppisiä pentuja, jolloin pentua ostettaessa kannattaa tarkkaan miettiä, minkä tyyppinen ja -rotuinen pentu valitaan. aina ei pääse valintaan vaikuttamaan ja jos pentueesta on jäljellä "ei niin meidäntyyppinen" pentu, niin kannattaa joskus jopa miettiä, että katselee vielä muitakin vaihtoehtoja (siis muilta kasvattajilta).

No, pentu sitten muuttaa uuteen kotiin. Ja yksi totuus tästä pienestä pennusta: Se on Koira isolla K:lla pienessä koossa. Eli tapakoulutuksen oman perheen rutiineihin tulisi alkaa heti. Koira osaa jo paljon asioita pennusta (ja nimenomaan pennusta) asti. Pentu tietää jo uuteen kotiin muuttaessaan, mitä kielto tarkoittaa. Kuten kaikista pennunkasvatusopuksista luemme, se asia on todellakin niin, että se, mikä on kiellettyä, on aina kiellettyä. Kiellettyjen asioiden lista ei loppujen lopuksi ole edes pitkä ja sen noudattaminen on oikeasti helpompaa kuin luulemme. Se vaatii vain asenteen kohdalleen.

Kiellettyjen asioiden listan kiteyttäisin seuraavasti: Kiellettyä on kaikki toiminta, joka aiheuttaa vaaraa pennulle itselleen ja kanssaihmisille, muille koirille sekä niiden omaisuudelle.
Vaaraksi pennulle on juoksennella vapaana ilman valvontaa ja rajoja. Ja koiran ollessa aikuinen, on vaaraksi sille itselleen ja kanssakulkijoille juoksennella vapaana ilman valvontaa ja rajoja. Eli meidän ihmisten tehtävä on asettaa ne rajat ja pysyä itsekin laatimissamme säännöissä.
Ensisijaisesti tärkein on kuri ja sen jälkeen riittävä liikunta ja aktiviteetti. Viimeisenä tulee rapsuttelut, niin karulta kuin se kuulostaakin, koska koirahan ostetaan rapsuteltavaksi.

Koirien oppimiseen vaikuttaa moni muukin asia kuin sen kyky oppia asioita. Koirat ovat viisaita eläimiä ja loppujen lopuksi kaikki ne oppivat asioita melko helposti, kun asia osataan opettaa sille oikein. Kuulee puhuttavan, että koirat oppivat eri tahtiin, mutta itse sanoisin, että meissä ihmisissä on se avain oppimiseen. Jos me ihmiset vain jaksaisimme olla rauhallisia ja määrätietoisia "johtajia", niin siinä se. Eräs kouluttaja sanoi minulle kerran, että kunhan koiralla on selvillä asemansa laumassa, niin sen jälkeen koiran kouluttaminen tapahtuu vasemmalla kädellä. Kuulostaa helpolta.

Koiran kouluttaminen aikuiseksi, yhteiskuntakelpoiseksi yksilöksi on siis meidän ihmisten tehtävä, koska olemme ne koirat tähän yhteiskuntaan tuoneet. Jottei koiran kouluttaminen kävisi liian helpoksi, kerron teille, että kouluttaminen jatkuu koko koiran eliniän. Kun olet mielestäsi saanut koiran "valmiiksi" ja huokaat tyytyväisenä, huomaat, että se kokeilee nostaa asemaansa laumassa. Jos kuitenkin kasvatus jo pentuvaiheessa on laitettu oikeille urille, nämä aseman nousuyritykset selvitetään, kuten pentuna; mikä on kiellettyä, on aina kiellettyä.

Koska meille ihmisille eivät asiat ole niin itsestäänselviä, kuten koirille, on sitä varten järjestetty koirakouluja, joista koiranomistaja saa halutessaan vinkkejä koiran kouluttamiseen.
Koirianne emme voi kouluttaa, koska jokaisen on itse luotava suhde koiraansa. Kouluuttajina autamme mielellämme teitä kouluttamaan koirianne. Nähdään siis koulutuskentällä ja vaikutetaan omalta osaltamme siihen, että tuolla liikenteessä on turvallista liikkua niin eläinten kuin ihmistenkin.

Marjo Mattila
koulutusohjaaja

________________________________________________________________________________

18.3.14
Uusia ideoita kaivataan

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun tämä yhdistys pantiin alulle. Neljännesvuosisata on pakerrettu noutajakoiraharrastuksen eteen. Alkuun kokoonnuimme kerran kuussa milloin minkäkin teeman puitteissa. Väkeä riitti ja kerhoilloissa nähtiin monenlaista alustajaa ja luennoitsijaa. Match Showt vetivät jo tuolloin väkeä kehän laitaan ja ei voi olla mainitsematta niitä Kumpelin luentotapahtumia, joissa valtakunnan kovimmat nimet kävivät sivistämässä itä-hämäläisiä koiraharrastajia ja kasvattajia.

Seuran perustajajäsenistä suuri osa on edelleen remmissä mukana. Se onkin tärkeää, että perinne säilyy. Kuitenkin yhdistyksen tulisi sopivassa määrin uudistua ja seuran hallinnon toimintatapojen pitäisi päivittyä pehmeästi. Toinen vaihtoehto on se huonompi vaihtoehto, jossa nuorennusleikkaus tapahtuu kertarysäyksellä. Se tuottaa harvoin hyviä tuloksia. Siinä aloitetaan kaikki pohjalta.

Mielestäni hyvä tapa uudistua on saada nuoria harrastajia mukaan käytännön toimintaan, talkootyöhön, mätsäreihin ja kokeisiin. Sitä kautta usein tulee niitä hyviä ideoita, kunhan ihmiset vaan uskaltaisivat rohkeasti tuoda mielipiteitään esille.
Ehdotankin, että tänä keväänä ja kesänä, kun koulutuksia ja muita tapahtumia järjestetään, kaikki tulisivat rohkeasti talkoisiin mukaan. Samaan hengenvetoon pitää sanoa, että toki niitä rohkeita on jo ilmoittautunutkin. On myös todettava, että yhteenkään tapahtumaan ei ole tarvinut talkooväkeä erikseen houkutella. Ei ole kuitenkaan pahitteeksi, jos mukana on jokunen uusikin naama.

Kesän jälkikoe lähestyy ja jälkimaastoja suunnitellaan heti kohta lumien sulettua. Siinä on yksi oiva tilaisuus olla mukana toiminnassa, oppia uusia asioita metsässä liikkumisesta, suunnistamisesta ja verijäljen tekemisestä. Siinä sivussa voi saada raitista ilmaa ja parhaassa tapauksessa kuntokin siinä kohentuu. Jos kiinnostaa, niin mukaan mahtuu. Asiasta tulee tietoa nettisivuille lähiaikoina, joten silmä tarkkana.
Siis jos virtaa riittää, mukaan vaan rohkeasti.

Puheenjohtaja


9.12.13
Griffin Shepherd Kennel

Youtubessa leviää video, jossa kaveri kulkee kaupungilla viiden saksanpaimenkoiran kanssa. Eikä siinä vielä kaikki - koirat ovat kytkemättömiä! En tiedä, mitä tuossa videossa ajetaan takaa, mutta mitään järkeä tuollaisessa "elvistelyssä" ei ole. Asian selittää osin se, että video on kuvattu Amerikassa, missä kaikki ihmisjärjellä selittämättömät asiat ovat mahdollisia.
Meillä pohjoismaissa opetetaan, että koirien kanssa liikuttaessa on ympäristö ja muut ihmiset huomioitava. On ymmärrettävä, että vastaan saattaa tulla koirapelkoa kokeva ihminen, joka voi panikoitua siitä, että näkee irrallaan olevan koiran tai jo yleensäkin nähdessään koiran.
Suomessa lainsäätäjä on päättänyt, että koiria saa pitää irrallaan ainoastaan omassa pihassa tai puutarhassa. Silloinkin sen on oltava omistajansa hallinnassa. Metsästyskoiria saa pitää irrallaan metsästysaikana alueella, johon koiranomistajalla on maanomistajan lupa. Poikkeuksena ovat virkatehtävissä olevat viranomaisten koirat. Metsästyslaki puolestaan sanoo, että metsästys katsotaan alkaneeksi, kun koira on laskettu irti. Silloin omistajalla tulee olla metsästäjän tutkinto hyväksytysti suoritettu.
Näin meitä virkavallan taholta holhotaan, mutta suomalainen usein noudattaa uskollisesti määräyksiä, kunhan ne eivät ole mielivaltaisia.

Me järjestäytyneet koiraharrastajat tulkitaan lakia niin, että koirankoulutustarkoituksiin määrätyillä alueilla voidaan koulutusohjaajien valvonnassa koiraa pitää irti liikesuorituksen niin vaatiessa. Siltikin vastuun koiran tekosista kantaa aina sen omistaja. Emme myöskään pidä koiria irti metsässäkään lintujen pesintäaikana. Kaikista inhimillisistä piirteistään huolimatta se meidän Moppe on petoeläin.

Olikohan sillä Amerikan kaverilla mukanaan viittä talutinta, jos jotain odottamatonta olisi sattunut? Entä, jos jollekin olisi tullut mieleen vääntää kakkarat vesipostin kylkeen, olisiko löytynyt kakipussi?
Sitä ihmettelin myös, että risteyksessä päivystänyt poliisipartio ei reagoinut tapahtumiin mitenkään!

Jospa se olikin valvotusti tehty demonstraatio?

Puheenjohtaja


1.12.13
Blogikokeilu

Avoin keskustelu on aina paikallaan kaikissa yhteyksissä. Mielipiteet pitää saada esiin, jotta kehitys olisi mahdollista. Kritiikki on aina paikallaan ja se voi olla niin negatiivista kuin positiivistakin. Koulutuskentällä ja koepaikoilla kyllä keskustellaan, mutta ne ovat yleensä kahdenkeskisiä tai pienen piirin pulinoita, joihin kaikilla ei ole mahdollisuutta ottaa kantaa.

Perustin uuden puheenjohtajan palstan, pääkirjoitusfoorumin tai blogin, miksi sitä nyt sitten halutaankin kutsua. Kirjoitukseni ovat korkeintaan noin sivun mittaisia, ja niihin voit ottaa kantaa lyhyesti "ota yhteyttä"-linkin kautta. Voit halutessasi kirjoittaa kannanottosi nimimerkillä, joten nimesi pysyy salassa.

Puheenjohtaja